Tuesday, 12 August 2014

Mari Cuba : Sambal Udang Petai


Sambal Udang Petai

Bahan-bahan
150 gm udang segar
50 gm petai - dibelah dua
5 sudu makan cili kering - dikisar
3 sudu makan cili boh
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
2 sudu makan jus limau nipis
3 ulas bawang putih - dimayang halus
1/2 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak

Cara-cara

Goreng udang setengah masak dan ketepikan.
Tumis bawang putih hingga wangi,kemudian cili kering yang dikisar bersama cili boh,sos tiram dan kicap cair.Biarkan sehingga naik minyak dan masak.
Masukkan petai dan udang beserta jus limau nipis dan 1/2 cawan air.Kacau seketika dan biarkan sehingga kuah menjadi agak pekat.
Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan mendidih dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment