Resepi Sup Cendawan Shitake
Bahan-Bahan :
200 gm cendawan shitake - dikukus dan dihiris nipis
2 ulas bwang putih - dihiris
4 biji bawang merah - dihiris
1 helai daun bawang - dicincang
1 biji bawang besar - dimayang
375 ml susu segar
1 liter stok ayam
garam dan lada sulah secukupnya
sedikit daun pasli - dicincang halus
4 sudu besar minyak zaitun
Cara-cara Menyediakan:
1. Masukkan sedikit minyak zaitun ke dalam kuali dan masukkan cendawan. Goreng hingga cendawan kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan lagi minyak zaitun dan tumiskan bawangputih, bawang besar, bawang besar serta daun bawang yang telah dicincang. Biarkan beberapa minit.
3. Kemudian, tuangkan stok ayam dan biarkan ia mendidih.
4. Masukkan cendawan dan biarkan hingga lembut.
5. Setelah itu, masukkan sup ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga sebati dan gebu.
6. Seterusnya, masukkan pula ke dalam periuk dan tambahkan susu segar. Kacau hingga rata.
7. Tambahkan lada sulah dan garam secukupnya.
8. Angkat dan hidangkan
.
No comments:
Post a Comment