MASAK LEMAK CILI API TERUBUK MASIN
---------------------------------------------------
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan terubuk masin sarawak
- 5 biji kentang (kalau ganti nenas pun lagi best)
- 1 kotak kecil santan
- Cili padi – ikut citarasa la ye
- 2 batang serai – dititik
- Sedikit belacan
- Kunyit hidup sebesar ibu jari (serbuk kunyit pun boleh)
- Garam secukup rasa
- 3 keping asam keping ( kalau guna nenas tak payah guna asam keping pun takpe)
Cara-caranya:
Cili padi, belacan dan kunyit hidup diblender halus.Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama kentang dan sedikit air, masak sehingga kentang agak empuk.
Masukkan santan, serai ketuk dan ikan terubuk masin, kacau selalu supaya santan tak pecah.Bila kuah dah mendidih, masukkan asam keping dan garam secukup rasa.Bila kuah dah agak pekat boleh la tutup api, siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman bersama sambal belacan.
---------------------------------------------------
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan terubuk masin sarawak
- 5 biji kentang (kalau ganti nenas pun lagi best)
- 1 kotak kecil santan
- Cili padi – ikut citarasa la ye
- 2 batang serai – dititik
- Sedikit belacan
- Kunyit hidup sebesar ibu jari (serbuk kunyit pun boleh)
- Garam secukup rasa
- 3 keping asam keping ( kalau guna nenas tak payah guna asam keping pun takpe)
Cara-caranya:
Cili padi, belacan dan kunyit hidup diblender halus.Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama kentang dan sedikit air, masak sehingga kentang agak empuk.
Masukkan santan, serai ketuk dan ikan terubuk masin, kacau selalu supaya santan tak pecah.Bila kuah dah mendidih, masukkan asam keping dan garam secukup rasa.Bila kuah dah agak pekat boleh la tutup api, siap untuk dihidangkan bersama nasi panas dan ulam-ulaman bersama sambal belacan.
No comments:
Post a Comment