Thursday, 14 August 2014

Mee Udang Mengancam Hati Nurani



Mee Udang

Bahan-bahan ( 3 px )

1 paket besar mee kuning
1 ikat sawi
1/2 kg udang tak kira saiz
3 sudu besar sos tomato
5 sudu besar sos cili
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 biji telur saiz A
3 liter air
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
minyak masak, garam dan gula
cili kisar 3 sudu besar


Cara-cara

Rebus udang dgn 3 liter air dlm periuk sampai mendidih. tutup api dan biarkan..
kisar bawang merah dan bawang putih tumis dalam minyak yang telah di panaskan dlm kuali sehingga garing sedikit dan naik bau..
masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga garing..
campurkan sos cili, sos tomato dan sos tiram bersama secawan air gaul dan masukkan ke dalam tumisan yang telah garing, gaul rata dan biarkan mendidih.
pecahkan sebiji telur dan gaul rata supaya kuah pekat, biarkan mendidih sekali lagi.
setelah mendidih tuangkan ke dalam periuk berisi rebusan udang tadi dan letak kembali ke atas api, masukkan garam dan gula secukup rasa dan biarkan mendidih.
didihkan air dan celur sawi, toskan.. jgn buang air rebusan td sebalik nya celurkan pula mi kuning yang telah di cuci bersih dan toskan.
bila kuah dah menggelegak sempurna, boleh hidangkan dengan mi bersama cili potong, hirisan daun bawang,telur rebus dan bawang grg...

No comments:

Post a Comment